Thursday 24 November 2011

Blueberry pancake bran

Unknown | 07:18 | | |
diabetic recipes

Saiz Hidangan: 10


Resipi
Bahan-bahan:

1 cawan bijirin Fiber One

1 biji telur

1 1/4 cawan dadih atau susu

2 sudu besar minyak sayuran

1 cawan tepung serbaguna

1 sudu besar gula

1 sudu kecil baking powder

1/2 sudu baking soda

1/2 sudu kecil garam


1/2 cawan blueberry segar atau beku (dicairkan)

Cara penyediaan:

  1. Hancurkan bijirin jika dikehendaki. Pukul telur di dalam mangkuk sederhana. Kacau dalam dadih, minyak dan bijirin; biarkan kira-kira 5 minit atau sehingga bijirin lembut.
  2. Kacau bahan selebihnya kecuali blueberry; kacau bahan-bahan tadi dengan sudu atau garpu sehingga sebati. Perlahan-lahan kacau pula blueberry.
  3. Panaskan kuali di atas api sederhana atau 375 darjah celsius.
  4. Bagi setiap pancake, tuangkan 1/4 cawan adunan ke kuali panas (jika adunan terlalu tebal, kacau dalam susu tambahan, 1 sudu pada satu masa, sehingga sebagai nipis seperti yang dikehendaki). Masak sehingga penuh buih tetapi sebelum buih pecah. Balikkan dan masak sebelah lagi sehingga berwarna perang keemasan.

Untuk Altitud Tinggi (3500-6500 kaki) : Masak panake kira-kira 1 1/2 minit atau sehingga kering di sekitar tepi.

Resipi ini menghasilkan 10 hidangan. Saiz hidangan: 1 pancake.

Pertukaran Per Hidangan: 1 Lemak, 1 Kanji.

Fakta Pemakanan: Kalori 120; Kalori dari Lemak 35; Jumlah 4g Lemak; Lemak Tepu 1g; 20mg Kolesterol; Sodium 290mg; Karbohidrat 19g; 3g Serat Pemakanan Protein 3g.


Share this article

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2015 DIABETIC RECIPES • All Rights Reserved.
Blogger Templates Design by BTDesigner • Powered by Blogger